İçeriğe geç

Veritabanı nedir ?

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda sizlere veritabanı nedir ne değildir onu anlatmaya çalışacağım. Öncelikle veritabanı nedir onu açıklayalım. Veritabanı bir kuruluşun uygulama programlarının kullandığı verilerin bütünüdür. Burada kuruluştan kasıt okul, hastane, banka, şirket gibi kurumlardır. Belirli bir konu hakkında toplanmış veriler bir veri tabanı programı altında toplanır. İstenildiğinde toplanan bilgilerin tümü veya istenen özelliktekilere uyanlar görüntülenebilir, yazdırılabilir hatta bilgilerden yeni bilgiler türetilebilir ve çeşitli amaçlar için kullanılır. Bir veritabanını  yönetmek yedekleme ve bakımını yapmak gibi daha birsürü karmaşık işlemleri veritabanı üzerinden yapabilmek için VTYS yani Veri Tabanı Yönetim Sistemi yazılımları kullanılır. VTYS kullanıcı ile veri tabanı arasında bir birim oluşturur ve veritabınına her türlü erişimi sağlar. Veritabanı yönetim sistemi yazılımlarına örnek verecek olursak :

Microsoft SQL Server

Oracle

Mysql

Oracle

Informix

PostgreSQL

bu örnekler dahada artırılabilir. Ben teorik ve gerekli kısımları anlattıktan sonra anlatımlarıma Mysql ve PHP ile veritabanları arasında bir arayüz görevi gören PDO kullanarak anlatımlarıma devam edeceğim.

Veritabanı nedir kavramından sonra bir diğer kavram ise veritabanının tanımlanmasıdır. Veritabanının tanımlanması veritatabanını oluşturan verilerin tip ve uzunluklarının belirlenmesi işlemine denir. Veritabanı oluşturmak ise veri için yer belirlenmesi ve saklama ortamına verilerin yüklenmesini ifade eder. Bir veritabanı üzerinde işlem yapmak belirli bir veri üzerinde sorgulama yapmak, meydana gelen değişiklikleri yansıtmak için veritabanının güncellenmesi ve rapor üretilmesi gibi işlemlere denir. Veritabanına yeni kayıt eklemek eskileri çağırmak ve gerekli düzenlemeleri yapmak suretiyle verinin bakımını ve sürekliliğini gerçekleştirmekde veritabanı üzerinde yapılan işlemlere örnek olarak gösterilebilir.

Bir veritabanından beklenen özellikler ihtiyaca göre değişebilir. Ancak genel olarak bir veritabanından verileri koruması, verilere erişim sağlaması ve başka verilerle ilişkilendirilmesi gibi özellikler istenmektedir. Veritabanı kullanarak verilerden daha kolay yararlanılabilir. İstenen veriye çok kolay ulaşılabilir. Çeşitli sorunların çözümünde kurumlara yardımcı olacak yeni bilgiler üretilebilir. En önemlisi ise verilerin bir merkezde toplanmasıdır. Herkezin bu verilere yetkileri ölçüsünde erişmesi,düzeltmesi,silmesi veya görebilmesi sağlanabilir. Böylece veri girişinde ve veriye erişimde etkinlik ve güvenirlilik sağlanır. Veritabanının avantajlarını saymakla bitiremeyeceğimiz bir gerçek aslında. Veritabanları aynı işlemleri yapsalarda aslında yapısal olarak aynı işlemi yapmazlar. Yapısal demişken yapılarına göre veritabanlarını gruplayalım. 4 tip farklı yapıda veritabanı vardır. Bunlar

1- Hiyerarşik Veritabanları

2- Ağ Veritabanları

3- İlişkisel Veritabanları

4- Nesneye Yönelik Veritabanları.

Veritabanının ne olduğu ve vtyslerin ne olduğu hakkında kafanızda bişeyler oluştu sanırım. Umarım faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımda yukarıda saydığımız veritabanı tiplerini anlatmaya çalışacağım. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere iyi çalışmalar dilerim 🙂

 

Kategori:Veritabanı

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir