İçeriğe geç

Veri modeli nedir ?

Merhabalar,

Bu yazımda veri modeli nedir ne işe yarar onlardan bahsedeceğim. Herzamanki gibi önce tanımlamalarla başlayalım. Veri modeli bir verinin hangi kurallara göre yapılandırıldığını belirlemeye denir. Fakat yapılar verinin anlamı, nasıl kullanılacağı hakkında temiz bir açıklama vermezler. Veri modeli veri üzerinde yapılmasına izin verilen işlemlerin belirlenmesinde gerekir.Yapılar demişken hemen onada bir açıklık getirelim. Yapılar düz bir dosyadan oluşan veritabanları olabileceği gibi birden fazla dosyadan oluşan veritabanlarında vardır ve daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bir veritabanında temsil edilebilecek 4 adet genel kayıt ilişkilendirme tipi vardır. Bunlar şu şekilde sıralanır :

1- Bire bir ilişkiler ( One to one relationships )

2- Tekil çoklu ilişkiler ( One to many relationships )

3- Çoğul tekil ilişkiler ( Many to one relationships )

4- Çoklu ilişkiler  ( Many to Many relationships )

Veri modelinde diğer bir konu ise kısıtlardır. Kısıtlar veri üzerindeki mantıksal sınırlamalara denir. Kısıtlar veri modelinde bütünlük sağlamak için kullanılır. Örneğin: İşci varlık tipinin yaş özniteliği 15-65 arasında değer alabilir şeklinde bir kısıtlama veri modelinde uygulanabilir.Veya TC kimlik numarası alanının karakter sayısı 11 karakter olmalıdır gibi bir kısıtlama da veri modelinde uygulanabilir. Veriye kısıtlama uygulamadaki sebep gerçek dünyada karşılaşılan bir özellik oluşturularak veri tabanında doğru bilgileri doğru şekilde saklamaktır.

Başlıca veri modellerini iki başlık altında toplayabiliriz:  Basit veri modelleri ve Geliştirilmiş veri modelleri.

Basit veri modelleri Hiyerarşik veri modelleri ve şebeke veri modelleri olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Geliştirilmiş veri modelleri ise varlık-ilişki veri modelleri,  ilişkisel veri modelleri,  nesne yönelimli veri modelleri olarak tanımlanmaktadır. Bir veri tabanındaki veri modelleri en basit ve en kısa haliyle bu şekildedir arkadaşlar. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere kendinize iyi bakın 🙂

Kategori:Veritabanı

Tek Yorum

  1. emrtnm emrtnm

    Teşekkürler 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir