İçeriğe geç

Veri güvenliği teknikleri

Merhabalar,

Bu yazımda sizlere veri güvenliği teknikleri konusunu anlatmaya çalışacağım. Veri güvenliğinde genel olarak neler kullanılır 3 madde altında topladım. Konumuza dönecek olursak veri güvenliğinin konusu veritabanının yetkisiz kullanımlara karşı korumaktır. Verinin istenmeyen şekilde değiştirilmesine  veya zarar görmesine engel  olmak gerekir. Bunu sağlamak için bazı yerel teknikler geliştirilmiştir.

a) Kullanıcıların tanımlanması : Çok kullanıcılı ortamlarda farklı yetkilere sahip kullanıcılar vardır. Farklı yetkilere sahip kişilerin veritabanında ulaşabilecekleri veri farklıdır. Örneğin : Bilgisayara veri girişi yapan bir kullanıcının kurumun muhasebe kayıtlarına girerek değişiklikler yapması engellenmelidir. Bu amaçla hangi kullanıcıların hangi yetkilerinin olduğu ve bu yetkileri kullanabilmek için gerekli şifreler daha önce tespit edilmelidir.

b) Kullanıcı haklarının temin edilmesi : Sistemde hangi kullanıcının hangi yetkilere ve haklara sahip olduğu ve neler yapabileceğinin önceden belirlenmiş olması gerekir. Bir kişinin yetkisini başka bir kişiye vermesi ise sistemin müdahalesi dışında gerçekleşen bir durumdur.

c) Fiziksel Koruma :  Şifre sisteminin  yeterli olmadığı durumlarda verinin fiziksel koruma altına alıması gerekir.Yangın veya hırsızlığa karşı verinin yedeklenmesinin yapılması gibi.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere iyi çalışmalar dilerim 🙂

Kategori:Veritabanı

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir