İçeriğe geç

Yapılarına göre veritabanları nelerdir

Merhabalar,

Bir önceki yazmızda yapısal olarak veritabanı tiplerinden bahsetmiştik. Şimdi bu veritabanı tiplerini açıklayalım.

1- Hiyerarşik Veritabanları

Hiyerarşik veritabanları ana bilgisayar ortamlarında çalışan veritabanı tipleridir. Hiyerarşik veritabanı tipinde kullanılan en yaygın yazılım IBM tarafından üretilen IMS yazılımıdır. IMS yazılımından biraz söz edecek olursak veritabanı yöneticisi ve işlem yöneticisi olmak üzere iki bölümden oluşur. Verilere hızlı erişim sağlar. Diğer IBM ürünleriyle entegreli olarak çalışabilir. Tekrar konumuza dönecek olursak hiyerarşik veritabanları her ne kadar yaygın olarak kullanıldıysada artık yerini ilişkisel veritabanları ve nesneye yönelik veritabanlarına bırakmıştır. Hiyerarşik veritabanları bilgileri bir ağaç yapısında saklar ve kök (root) olarak bir kayıt ve bu köke bağlı kayıtlar bu veritabanı tipinin yapısını oluşturur.

2- Ağ Veritabanları

Ağ veritabanları hiyerarşik yapıdaki veritabanlarına göre daha esnek bir şekilde tasarlanmıştır. Bu veritabanı tipi ağ bilgisayarları üzerinde ve ortamında çalışan veritabanı tipidir. Ağ veritabanları bilgileri hiyerarşik veritabanları gibi bir ağaç yapısında saklar ancak bu veritabanı tipindeki verilere birden çok dal yani birden çok bilgisayar bağlanabilir. Bu yapıda verilerin bir sahibi vardır ve her bilgisayar kendisine verilen yetkiler doğrultusunda veritabanına bağlanır ve yine yetkisi doğrultusunda işlem yapar. Ağ veritabanı tipi başlangıç olarak hiyerarşik veritabanı tipinde Charles Bechman tarafından 1969 yılında icat edilmiştir. Hiyerarşik veritabanı artık isteklere yanıt veremediği için daha sonra Charles Bechman bu yapıya esneklik kazandırark ağ veritabanlarını geliştirmiştir. Ağ veritabanları bilgilerin toplanması ve bütünlüğünün korunmasında daha verimlidir. Bu veritipine örnek olarak Microsoftun SQL Server yazılımı gösterilebilir.

3- İlişkisel Veritabanları

Bu veritabanı tipi ise üstteki veritiplerinden çok daha hızlı veri tutarlılığına sahiptir. Yapısal olarak tablolar arasında organize edilmiş verilerden oluşur. Bu tablolar arasındaki veriler çeşitli anahtarlar kullanılarak birbirine bağlanır. İlgili tablolarda, sütunlar arasında bir anahtar sütun yer alır. Bu anahtar sütun aracılığı ile birden çok tablo verileri birbiriyle bağlantı sağlayabilir ve herhangi bir sorgulamada birlikte görüntülenebilir. Bu veritipine örnek olarak ise Mysql, PostgreSql ve informix örnek olarak gösterilebilir.

4- Nesneye Yönelik Veritabanları

Nesneye yönelik veritabanlarında veriler bir tabloda yer alan bir kayıttan çok daha karmaşık yapıya sahiptir. Ancak diğer veritiplerine nazaran daha esnek bir yapıda çok daha kullanışlı bir şekilde düzenlenebilirler. Nesneye yönelik bir veri tabanında, yapısı gereği arama işlemleri çok hızlı yapılır. Özellikle büyük tablolarla uğraşırken ilişkisel veri tabanlarından çok daha hızlı sonuca ulaşır. Ancak çalışma mantığı tümüyle değişir. Nesneye yönelik veritabanları kendisi gibi nesneye yönelik yazılımlarla yönetilir. Ve bu ilişki nesneye yönelik olmayan yazılımlarla kullanılmasına göre çok daha yüksek ve verimli bir veritabanı yönetimi sağlar. Bu veritipine örnek olarak ise Oracle veritabanı yönetim sistemi en iyi örnektir.

Veritabanı tipleri ve yapıları hakkında daha çok bilgiyi internet üzerinden bulabilirsiniz. Ancak ben bu kadarının yeterli olacağını düşünüyorum ve bu yüzden fazla detaylandırmak istemedim. Siz yinede isterseniz detaylı olarak araştırabilirsiniz fazla bilgi göz çıkarmaz diyorum ve bu yazıya burada noktayı koyuyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere iyi çalışmalar dilerim 🙂

Kategori:Veritabanı

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir